Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΠΑΣΟΚ
Βάζει πλάτες για τη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας

Με επιφανειακού τύπου κριτική, εστιασμένη στις «διαχειριστικές ικανότητες» της κυβέρνησης για την οικονομία, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου να κρύψει τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις του «ΕΚΟΦΙΝ» για συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας με νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την επέκταση των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες.

Στη γραμμή του ΕΚΟΦΙΝ

Είναι ενδεικτικό ότι στην εισηγητική ομιλία του Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, παρότι είχε αντικείμενο «τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ»,απουσίαζε η οποιαδήποτε αναφορά στις αποφάσεις του, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανάλωσε την κριτική του σε φραστικές κορόνες κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Τη «σιωπή» επέλεξε το ΠΑΣΟΚ για να υποδεχτεί και τις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, που έγινε χτες και προχτές στο Λουξεμβούργο, που σηματοδοτούν νέο κύκλων ανατροπών στα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση, δίνοντας τη συγκατάθεσή του για την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο συμφωνεί με τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ, αλλά ένα μεγάλο τμήμα των αντιδραστικών της κατευθύνσεων αποτελούν δεσμεύσεις της που καταγράφονται τόσο στο πρόγραμμά της όσο και στις προτάσεις της για την «πράσινη ανάπτυξη». Μπορεί χτες ο Γ. Παπανδρέου να προσπάθησε να ντύσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ με «προοδευτικό μανδύα», αλλά πίσω από τις ανέξοδες διακηρύξεις του κρύβεται η σύμπλευσή του με την κυβέρνηση για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και η μεταφορά των βαρών της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου, ζητώντας ακριβώς το χρίσμα από την άρχουσα τάξη για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, σημείωσε ότι «δεν έχει δυνατότητες ο Κώστας Καραμανλής να κάνει σοβαρές ανατροπές,μιας και πρέπει να ανατρέψει την ίδια του τη φύση».

Ο Γ. Παπανδρέου συγχρόνως ανέφερε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές «είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε» και ισχυρίστηκε πως «φάνηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αξιόπιστη πρόταση τόσο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση όσο και για μια ευνομούμενη πολιτεία». Εγκαλώντας την κυβέρνηση για «σπατάλη» και «μη επένδυση των δαπανώμενων χρημάτων σε αναπτυξιακές προοπτικές», ο Γ. Παπανδρέου εμφανιζόμενος σαν καλύτερος «διαχειριστής» επί της ουσίας δεσμεύτηκε τόσο για την τήρηση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», όσο και για τη χορήγηση νέων παροχών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου αφού εξέφρασε την αγωνία του για την «πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών», διερωτήθηκε τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση «της οικονομίας και των επιχειρήσεων»!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η «οικονομία θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα» και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να «εγγυηθεί μια αξιόπιστη και φερέγγυα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες», αφού η «ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε μια αντίληψη διακυβέρνησης και στα μικροκομματικά της αδιέξοδα» και «καταδικάστηκε και η οικονομική της διαχείριση». Ο Γ. Παπανδρέου πρόβαλε το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» και υποσχέθηκε μια «δίκαια κοινωνία», αλλά πίσω από τις εξαγγελίες του κρύβεται:

-- Οτι προτείνει νέες φοροαπαλλαγές και οικονομικά κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο που θα επενδύσει στην πράσινη οικονομία.

-- Επιτάχυνση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις στο πνεύμα της στρατηγικής της Λισαβόνας και της «ευελφάλειας», με στόχο την επέκταση της υποαπασχόλησης, της μερικής απασχόλησης, της ανασφάλιστης και επιδοτούμενης εργασίας.

-- Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέσω της «παράτασης του εργάσιμου βίου».

«Δύσκολο να αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας»...

Δυο μέρες μετά τις ευρωεκλογές ο Γ. Παπακωνσταντίνου με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας», επικαλούμενος την ήττα των σοσιαλδημοκρατικών και «σοσιαλιστικών» κομμάτων της Ευρώπης στις κάλπες, όταν όλη την προεκλογική περίοδο το ΠΑΣΟΚ μοίραζε υποσχέσεις για την αλλαγή του σε μια δήθεν πιο προοδευτική κατεύθυνση...

Βέβαια, εντελώς υποκριτικά αργότερα στις δηλώσεις προσπάθησε να εμφανίσει ότι το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται με τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ, χωρίς όμως να θίξει τον πυρήνα των ευρωενωσιακών δεσμεύσεων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «ο κ. Αλμούνια ανακοίνωσε αυτά που έπρεπε να ακούσουμε από τον υπουργό Οικονομίας, δηλαδή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα φορολογικά μέτρα» και αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι «δεν πρέπει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να πέσει στην μέση ελληνική οικογένεια και τα φτωχότερα στρώματα»...

Επιδιώκει να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται ο σκεπτικισμός για τη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τις κάλπες, ενώ χτες ο Ευάγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η μεγάλη αποχή δε δικαιολογεί το δημοψηφισματικό χαρακτήρα» που έδωσε στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου και χτες προσπάθησε να εμφανίσει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ σαν «επιβράβευση» των ...«προοδευτικών» του προτάσεων. Πάντως προχτές ο Θ. Πάγκαλος, μιλώντας σε εκπομπή του «Μέγκα», χαρακτήρισε «άχρηστους» όσους πολίτες δεν ψήφισαν στις ευρωεκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόσχεται έκτακτο πρόγραμμα υπέρ των πλουτοκρατών(2009-06-24 00:00:00.0)
Στους ταξικούς αγώνες(2009-06-17 00:00:00.0)
Ανεβάζει τους τόνους γύρω από τα σκάνδαλα(2009-04-28 00:00:00.0)
Πλήρης αποδοχή των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων(2009-03-11 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση ...για τους τύπους(2009-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ